علایم و نشانگان خستگی در سایت مرکز پزشکی درمانی نسخه به شرح می پردازیم
خستگی
خستگی یکی از شایعترین شکایات جسمانی است و بیش از ۵۵ درصد تمامی شکایات اصلی را در مراجعه به پزشکان تشکیل می دهد. اگر چه هر کسی در برخی مواقع در طی زندگی اش این احساس را پیدا می کند.
علل خستگی اغلب عبارت است از:
استرس، فعالیت فراوان، شرایط ضعف فیزیکی یا خواب ناکافی. برخی مواقع ممکن است خستگی شدت یابد، زمانی که خستگی بیش از چند روز ادامه یابد یا عملکرد طبیعی فرد را در زندگی روزانه اش مختل کند، اختلال زمینه ای جدی تری ممکن است وجود داشته باشد و در نتیجه ارزیابی کامل ضروری است.
داروهای تاثیرگذار بر خستگی:
داروها ممکن است با اثر مستقیم یا غیر مستقیم با تغییر الگوی طبیعی خواب یا متابولیسم سبب بروز خستگی شوند. داروهایی که به طور بسیار شایعی با خستگی در ارتباط هستند عبارتند از:
آرام بخش ها و خواب آورها، برخی آنتی هیستامین ها، اکثر بی حس کننده ها، تتراسیکلین کلشی سین استروئیدها قرصهای جلوگیری کننده از ،بارداری داروهای ضد فشارخون با عملکرد، مرکزی بسیاری از بلوکرها و برخی از داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی مسمومیت با دیژیتال ها یک علت مهم و شایع خستگی بوده و باید در هر بیماری که این دارو را دریافت می کند مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد.
بسیاری از خواب آورها و مسکنها و ضدافسردگی ها ممکن است سبب بروز تداخل در مرحله حرکات سریع چشم در خواب شوند. الگوی غیر طبیعی ،خواب با وجود طبیعی بودن میزان ساعت خوابیدن یک علت شایع خستگی است. شرح حال طبی و معاینه بالینی سبب مشخص شدن بسیاری از علل، علایم و نشانگان خستگی می شود.
اغلب، خستگی با منشأ پزشکی، در هنگام بیداری بدتر بوده و با خوابیدن بهبودی پیدا می کند.
خستگی روحی و روانی اغلب الگویی متضاد دارد. اکثر اوقات هیچ علت خاصی در معاینه پیدا نمیشود ارزیابیهای بیشتر شامل استفاده از تست های، آزمایشگاهی مطالعات رادیوگرافی تکنیک های متعدد تصویربرداری و یک بررسی روحی روانی، وسیع ممکن است جهت تعیین کردن علت خستگی لازم باشند.
ارتباط خستگی با عفونت:
علایم و نشانگان خستگی اغلب همراه با عفونت ها روی می دهد. عفونت های حاد باکتریایی بیشتر از طریق شرح حال بالینی و معاینه فیزیکی آشکار می شوند. تشخیص عفونت های مزمن ممکن است احتیاج به ارزیابی های وسیع بیشتری داشته باشند.
این ارزیابی ها عبارتند از کشت خون و سایر مطالعات بر روی ترشحات بدن از نظر باکتری، قارچ و ارگانیسم های اسید – فاست تصویر برداری ریه ها و بررسی مکان هایی که درد استخوانی وجود دارند ممکن است کمک کننده باشند.
آزمایش مدفوع باید جهت بیمارانی که شرح حال مشکوک داشته یا تغییر در عادات روده ای را ذکر می کنند انجام شود. سایر تکنیک های تصویربرداری نظیر اسکن استخوان، توموگرافی کامپیوتری CT اسکن یا MRI نیز ممکن است در جای خود کمک کننده باشند.
ارتباط خستگی با سایر بیماری ها:
خستگی، اغلب نشانه ای از یک بدخیمی پیشرفته یا end-stage است. یافته های غیر طبیعی در معاینه بالینی یا شرح حال همراه با احتمال بالای وجود بدخیمی، باید مستقیماً از نظر بدخیمی پنهان تحت ارزیابی قرار داده شوند. لوسمی و لنفوم بدخیمی هایی هستند که اغلب با خستگی همراهی دارند،اگر چه خستگی ممکن است با هر بدخیمی همراهی داشته باشد.
کمبود های تغذیه و خستگی:
برخی کمبودهای تغذیه ای ممکن است سبب خستگی شوند. شایعترین این کمبودها عبارتند از کمبود پروتئین، کالری و ویتامین های خاص.
اگر چه سوءتغذیه در کشورهای صنعتی شایع نیست اما رژیم های غذایی نادرست سندرمهای سوء جذب و اختلالات خوردن، همگی ممکن است سبب بروز کمبودهای تغذیه ای قابل توجهی شوند.
افسردگی و خستگی:
افسردگی، احتمالاً شایعترین علت خستگی مزمن است. در افسردگی کلاسیک خستگی اغلب با تغییرات رفتاری بی اشتهایی و اختلال خوابیدن همراه است.
افسردگی ممکن است از راه های زیرکان های خود را نمایان سازد و اغلب اوقات باید زمانی که هیچ علت واضحی برای خستگی پیدا نشود مخصوصاً در افراد سالمند افسردگی را به عنوان یک علت در نظر گرفته شود.
عفونت های ویروسی مزمن و خستگی:
عفونت های ویروسی مزمن به عنوان علتی برای خستگی هنوز مورد بحث است. پس از عفونت اولیه ویروس های بسیاری به حالت نهفته در داخل بافت های مختلف بدن باقی می مانند.
شایع ترین این ویروس ها عبارتند از: هرپس ویروس ها، ویروس اپشتین – بار و سیتومگالوویروس هر یک از این ویروس ها ممکن است مجدداً فعال شده و سبب بروز بیماری جدی در میزبان دچار نقص سیستم ایمنی شوند.
چندین نوع از این ویروس ها به ویژه ویروس اپشتین بار از بیماران مبتلا به شکایات سیستمیک متعدد نظیر خستگی و … جدا شده اند.
شواهد اندکی در مورد ارتباط داشتن بیماری ویروسی مزمن یا خستگی در بیماران دچار نقص ایمنی وجود دارد.
سندروم خستگی مزمن:
سندرم خستگی مزمن نامی است که به مجموعه ای از نشانه ها، علایم و نشانگان خستگی ، از قبیل خستگی مزمن شدید، شکایات خفیف سیستمیک نظیر فارنژیت و گاهی میالژی اطلاق می شود.
این ناخوشی معمولاً زنان با سنین ۲۰ تا ۴۵ سال را متأثر می سازد. این سندرم اغلب به طور شایعی با زندگی پر استرسی همراهی دارد.
اگر چه در گذشته گمان می شد که بیماری های ویروسی مزمن در بروز این ناخوشی نقش دارند، اما اکنون به نظر می رسد که ترکیبی از استرس، نوعی از افسردگی شیمیایی و احتمالاً آلرژی ممکن است به عنوان علت خستگی و بسیاری از نشانه های همراه با آن نقش داشته باشند.
درمان به کمک ارایه اطلاعات به بیمار جدید ترین و کم هزینه ترین راه جهت ارتقای سطح سلامت و افزایش کیفیت زندگی افراد است. در اطلاعات درمانی آگاهی های لازم پیرامون وضعیت فعلی و راه کار های درمان و پیشگیری از بروز مجدد رخداد پاتولوژیک به بیمار آموزش داده شده و خود اوست که نقش محوری را در اصلاح وضعیت خود ایفا می کند
برای دریافت مشاوره و درمان سریعتر میتوانید با شماره 02143682 تماس بگیرید.